Abri Haaglanden

Abri Haaglanden

Posted March 2, 2021

Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft nieuwe abri’s laten plaatsen in de gemeenten Den Haag, Delft, Westland en Midden-Delfland. Inmiddels zijn er ongeveer 1000 abri’s en ruim 7 kilometer hekwerk geplaatst.

In de afgelopen 30 jaar was het gebruikelijk dat de investering, het beheer- en onderhoud en de reclame exploitatie door hierin gespecialiseerde buitenreclame ondernemingen (zoals JCDecaux, Exterion Media, Clear Channel) werd gedaan. MRDH heeft echter een nieuwe weg ingeslagen: de abri’s zijn door de Regio zelf aangeschaft. Los hiervan is een aanbestedingsprocedure gedaan voor het beheer en onderhoud en de reclame exploitatie. Het voordeel van deze aanpak is dat de Regio meer grip heeft op de inrichting van de stad maar ook dat het een flink economisch voordeel heeft opgeleverd.

Fabrique Public Design heeft geadviseerd bij dit proces en heeft in opdracht van MRDH het nieuwe haltemeubilair ontworpen. Het is een tijdloos ontwerp dat het zowel in de binnenstad van Den Haag, vóór de bureaus van Fabrique in Delft en bij de veiling in Naaldwijk goed zal doen. De abri’s zijn ruim, comfortabel en zeer transparant, waarbij het dak voorzien is van een speciale print zodat de zon schaduwen in de vorm van Haagse “Règâhs”, Delftse “Oude Jannetjes” en bussen en trammetjes op het perron en op de abri werpt. Uiteraard is veel aandacht besteed aan onderhoudbaarheid, degelijkheid vandaalbestendigheid; je weet maar nooit hoe ADO dit weekend gaat spelen….
Er is zowel een standaard model ontwikkeld als een model dat aansluit op de R-net formule, voorzien van de rode hanenkam.

Chris Nijkamp van Noanao heeft van 2006 tot en met 2016 gewerkt bij Fabrique Public Design. Samen met de collega’s en eigenaar zijn er veel projecten gerealiseerd. Fabrique Public Design is helaas door tragische omstandigheden opgeheven begin 2020.

Dit project is een combinatie van productontwikkeling en advies bij de aanbesteding, inclusief visualisaties en voorontwerp.

 

Model 1200 II BF_2181EPSILON Abri Delft Fabrique Bushalte-Haaglanden-Detail-Dak-01 MRDH Abri Fabrique nacht dakprint Den Haag